Skip to main content

Prof. dr. H.W. Volberda

Hoogleraar Strategic Management & Innovation aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is onderdeel van de Amsterdam Business School (ABS) van de faculteit.

Strategie en innovatie-expert Henk Volberda richt zich in zijn onderzoek op verschillende thema’s: hyperconcurrentie, technologische disruptie, nieuwe businessmodellen, strategische flexibiliteit, managementinnovatie en nieuwe organisatievormen. De leerstoel van Volberda is ondergebracht bij de sectie Strategy & IB van de ABS. Volberda geeft binnen de ABS onderwijs, onder meer binnen verschillende tracks van de master Business Administration en in de executive masters MBA (Business Administration).

Daarnaast is Henk Volberda wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Centre for Business Innovation dat jaarlijks de Nederlandse Innovatie Monitor uitvoert en de Executive Opinion Survey van het World Economic Forum. Volberda bekleedt verschillende bestuurs- en adviesfuncties. Zo is hij lid van de Raad van Commissarissen van NXP Semiconductors Netherlands en lid van de wetenschappelijke adviesraad van de Nederlandse Defensie Academie. Ook is hij expertlid van het World Economic Forum en Fellow van de European Academy of Management. Eerder was hij onder meer bestuurslid van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie en Vice-President Research van de European Academy of Management (EURAM).

Volberda is lid van de redactieraad van onder andere Journal of Strategy and Management, Long Range Planning, Management and Organization Review, Organization Studies, Holland Management Review en Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie. Volberda werkte als gastonderzoeker bij de Wharton School van de University of Pennsylvania, de Fuqua School of Business van Duke University en aan de Cass Business School in London.

Van Volberda’s hand verscheen een groot aantal boeken. Zijn boek Strategic Management: Competitiveness and Globalization (Cengage Learning EMEA, 2011) wordt als strategieleerboek gebruikt op vele business schools in Europa en van zijn Innovatie 3.0: Slimmer managen, organiseren en werken (Mediawerf 2011) zijn inmiddels verschillende drukken verschenen. Andere bekende titels van Volberda, die wereldwijd lovende kritieken kregen, zijn Building the Flexible Firm: How to Remain Competitive (Oxford University Press 1998) - dat in meerdere talen is vertaald - en Rethinking Strategy (Sage, 2001). Recentelijk verscheen zijn boek Reinventing Business Models: How Firms Cope with Disruption (Oxford University Press, 2018) en binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek Innovatie Jij.nu (Vakmedia, 2019).

Volberda heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder Academy of Management Journal, Global Strategy Journal, Journal of International Business, Journal of Management, Journal of Management Studies, Management Science, Organization Science, Strategic Entrepreneurship Journal en Strategic Management Journal. Voor het vijfde opeenvolgende jaar maakt Volberda deel uit van de Clarivate Analytics lijst van Highly Cited Researcher in Business & Economics. Tevens ontving hij voor zijn onderzoek naar organisatieflexibiliteit en strategische vernieuwing tal van prijzen, onder andere de ERIM Impact Award, de Erasmus Research Award, de SAP Strategy Award en de prestigieuze Igor Ansoff Strategic Management Award.

https://abs.uva.nl/