Skip to main content

‘Pensioen is een essentieel deel van je toekomst’

Montae & Partners is vanaf 2022 sponsor van de NVMz. Beide organisaties kijken uit naar deze samenwerking met een gedeelde missie; want ze delen de overtuiging dat iedere ondernemingsraad wat met de arbeidsvoorwaarde pensioen ‘moet’. Het is immers belangrijk dat de OR ook op dit onderwerp een gedegen gesprekpartner voor de directie is. Zéker nu iedere onderneming voor 1 januari 2027 zijn pensioenregeling moet aanpassen vanwege het Pensioenakkoord. Werk aan de winkel dus voor de leden van de NVMz.

Inge Bakker vertelt graag meer over de samenwerking met de NVMz. Inge is gepokt en gemazeld als het om de onderwerpen medezeggenschap en pensioen gaat. Ze werkt als senior pensioenadviseur bij Montae & Partners. Ook is ze voorzitter van de kersverse MZ van deze organisatie.

Over Montae & Partners

Wat is Montae & Partners voor een club? Inge: “We zijn een adviesbureau voor secundaire arbeidsvoorwaarden met een sterkte focus op pensioen en werken voor ondernemingsraden, werkgevers en pensioenfondsen. Montae is geen hoogdravend consultancy bureau dat pensioen onnodig ingewikkeld wil maken. We hebben juist affiniteit met de werkvloer en proberen in begrijpelijke taal uit te leggen hoe de arbeidsvoorwaarde pensioen in elkaar zit. We zijn niet gelieerd aan verzekeraars of fondsen; we geven echt onafhankelijk advies. Het maakt ons dus niet uit waar een werkgever zijn pensioen wil onderbrengen, als het maar past bij de overeengekomen wensen en eisen.”

Pensioen is dé onderschatte arbeidsvoorwaarde

Volgens Inge is pensioen echt een onderschatte arbeidsvoorwaarde. Terwijl het toch na het salaris de duurste arbeidsvoorwaarde is. “Dat komt omdat pensioen ingewikkeld is, ver weg in de tijd en mensen het idee hebben dat ze er zelf toch geen invloed op hebben, net als bij het weer.” Toch is pensioen volgens Inge een essentieel onderdeel van je toekomst en gaat het om zoveel meer dan het betalen van premie. “Maar dat zien mensen vaak niet of pas als ze de vijftig al ruimschoots zijn gepasseerd. Soms komen mensen na een pensioenpresentatie naar mij toe met dichte enveloppen waarin hun pensioenoverzicht zit en als we dan samen kijken, zien ze dat hun toekomstige pensioen veel minder is dan ze dachten. Dat komt ook omdat de sector het allemaal ingewikkeld heeft gemaakt. Maar ook doordat mensen al snel denken: ‘het zal wel goed zitten met mijn pensioen.’ Dat blijft Inge verbazen. ”Mensen besteden meer tijd aan het maken van vakantieplannen, dan aan een inkomen dat bestemd is voor misschien wel een derde deel van je leven. Maar het is zo belangrijk om hieraan wel aandacht te besteden.”

De rol van de MZ bij pensioen

Volgens Inge heeft dit ook consequenties voor de MZ. “De MZ is in een aantal gevallen dé belangenbehartiger van de medewerker, zeker als er geen vakorganisaties aan tafel zitten of wanneer de werkgever verplicht bij een fonds is aangesloten. Dan komt het echt op de kracht van een OR aan om de arbeidsvoorwaarde pensioen te optimaliseren. En dat zie ik in de praktijk vaak misgaan. Laatst zat ik nog aan tafel bij een MZ van een bedrijf van 1800 werknemers. Ze dachten dat ze best een goede pensioenregeling hadden. Maar toen ik hier wat dieper met ze op inging, kwamen ze erachter dat hun pensioen echt onder het gemiddelde lag. Dat was best schrikken.”

`De MZ heeft altijd een rol, al is het maar in de communicatie over de pensioenafspraken richting de collega’s. De werkgever en het pensioenfonds of verzekeraar communiceert daarover nog te vaak in onbegrijpelijk vakjargon. Vanuit Montae & Partners kunnen we de MZ op allerlei manieren ondersteunen: bij de communicatie richting de collega’s, het rekenwerk, de onderhandeling met de werkgever of bij het geven van inzicht in het hele proces.” 

Inge Bakker, senior pensioendviseur

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T 06 46027408

www.montaepartners.nl/ondernemingsraden