Skip to main content
Schijf je hier in voor onze nieuwsbrief:

Thuiswerken is maatwerk

Thuiswerken houdt de medezeggenschap flink bezig. Dat blijkt uit de reacties op de enquête naar thuiswerken die de NV Medezeggenschap dit voorjaar heeft gehouden. Reden om daarover op 22 maart een drukbezochte online themabijeenkomst te houden.

Het onderwerp is veelzijdig. Door thuiswerken verandert de relatie tussen leidinggevenden en medewerkers en ook tussen collega’s onderling. Er leven tal van vragen rond thuiswerken, variërend van vergoeding voor de inrichting van de thuiswerkplek tot afspraken over de bereikbaarheid van de thuiswerkende collega: alleen tussen 9.00 en 17.00 uur of ook ’s avonds?

Verstandig om dit vast te leggen, zo blijkt in de bijeenkomst. Als het goed is, krijgt de OR van de bestuurder een voorstel voor een thuiswerkregeling voor instemming voorgelegd. Gebeurt dat niet, dan is de OR aan zet. Die kan met zijn wettelijke initiatiefrecht zelf een voorstel indienen.

Daartoe blijken er nogal wat hulpmiddelen te zijn: het instemmings- en initiatiefrecht in de WOR, de voorschriften in de arbo-regelgeving en de Wet Flexibel Werken uit 2016.

Interessant is het praktijkvoorbeeld van Eneco met een routekaart naar een thuiswerkbeleid. En met een verkenning naar de manier van werken als Covid 19 achter de rug is. Uitgangspunt daarbij is het 40-40-20 principe: 40% thuiswerken, 40% op kantoor en 40% optioneel.

Een inspirerend voorbeeld, hoewel niet elke organisatie dezelfde mogelijkheden zal hebben als Eneco. Thuiswerken is immers maatwerk.  

Meer weten? Bekijk hier de hand-outs van de bijeenkomst: Thuiswerken = maatwerkNvMZ thuiswerken, OR Consultancy en Eneco best practise thuiswerken.