Ambassadeur Medezeggenschap

Ruud Vreeman

266px-2__Ruud_Vreeman_15806685983.jpgRuud Vreeman is net als Gerdi Verbeet een prominente PvdA’er. Hij begon zijn carrière bij de NVV, waar hij zich inzette voor vakbondsscholing en jongeren. Hij werd voorzitter van de Vervoersbond FNV en ging vervolgens in de politiek. Als lid van de Tweede Kamer sleep hij scherpe kanten af van de deregulering van de Arbowet en stemde hij als enige PvdA’er tegen privatisering van de Ziektewet. Ook was hij voorzitter van zijn partij, samen met Felix Rottenberg. Vreeman sloot zijn loopbaan af als burgemeester van Zaanstad, Tilburg en Groningen. Sinds april 2015 is hij lid van de Eerste Kamer en verleent hij adviezen bij het vlottrekken van vastgelopen cao-onderhandelingen. In november 2016 volgde de benoeming van Vreeman tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zaanstad per 1 december 2016.

Een van de eerste dingen die hij als ambassadeur medezeggenschap deed, was op bezoek gaan bij de SER. Hij sprak met voorzitter Mariëtte Hamer en Evert Verhulp, voorzitter van de SER-Commissie Bevordering Medezeggenschap.

Ruud Vreeman vindt de belangrijkste punten:

  • het mobiliseren van werknemerskennis
  • werknemer is niet alleen kostenpost
  • werknemers zijn loyale medewerkers
  • vitaliseren en dynamiseren van de Medezeggenschap

Gerdi Verbeet 2012 – november 2015

266px-01_Gerdi_Verbeet.jpgGerdi Verbeet, voorheen voorzitter van de Tweede Kamer, heeft de functie enkele jaren bekleed. In 2013, haalde ze alle kranten met een bijdrage in het Financieel dagblad. Daarin betrok ze de stelling dat de medezeggenschap een goed middel kan zijn om de participatie van werknemers in het cao-proces te bevorderen. Ze kreeg veel bijval, maar niet van partijgenoot en minister van SZW Lodewijk Asscher. Die kwam kort daarna met een nota over de toekomst van de cao waarin de woorden OR en medezeggenschap nul keer vielen.